Terug
news
Staaltje sterke samenwerking met architectenbureau Catrolle (by Coconne)

Addhome zou Addhome niet zijn als we het allemaal alleen zouden doen. We kunnen en doen ook veel, maar zeker niet alles. Maar geen nood. Kunnen we iets niet, dan laten we ons bijstaan door echte deskundigen. We stellen graag onze vaste partner Catrolle aan je voor. Catrolle is het architectenbureau dat de plannen voor onze mooie bouwcontainers uittekent. We hadden een gesprek met architect Charlotte Pattyn. Lees even mee.

Charlotte Pattyn van Catrolle aan het woord

“Ik ken Gert-Jan en Basiel al heel lang, nog voordat ze met Addhome van start gingen. Het zijn twee bezige bijen, niet? Voortdurend op zoek naar nieuwe uitdagingen. Toen ze met Addhome begonnen kwamen ze bij me aankloppen met de vraag of ik het zag zitten met hen samen te werken op het vlak van modulaire containerbouw. Ik ging meteen op hun vraag in, want met wooncontainers werken leek me een enorme uitdaging.”

“Mijn “Ja” bleek een goede beslissing, want samen met Addhome werkt Catrolle (by Coconne) aan een heel ambitieus en toekomstgericht project waarbij we dagelijks nieuwe dingen leren. En daar houd ik wel van. Containerbouw is helemaal anders dan bouwen met baksteen, maar het is en blijft uitdagend én o zo mooi.”

Wereld van verschil tussen modulair en traditioneel bouwen

“Architectenbureau Catrolle streeft naar hoogwaardige architectuur waarbij de keuze uit hoogstaand materiaal oneindig groot is. In feite is er naast het budget geen enkele beperking. Dat is uiteraard anders als we werken met containers. Het publiek dat openstaat voor een containerwoning is over het algemeen vrij budgetminded. Maar zoals altijd mogen we niet veralgemenen. Veel mensen kiezen bewust voor containerbouw vanuit designoogpunt.”

“We realiseren trouwens meer en meer tiny houses. Daar kunnen budgettaire redenen aan de basis liggen, maar even goed principiële. Mensen vinden dat ze al die vierkante meters niet nodig hebben. Ze stellen zich de vraag waarom ze zoveel extra ruimte zouden inpalmen als er al zo weinig ruimte is.”

Hoe gaat Catrolle om met vergunningen?

“Het aantal containers dat wij van Catrolle (by Coconne) voor Addhome realiseren, is enorm aan het stijgen. In het begin zette Addhome vooral tuinpaviljoenen waarvoor er geen bouwvergunning nodig was. Maar nu realiseren ze meer en meer nieuwbouw, en daar hoort wel een vergunning bij.”

“Het grootste probleem is de manier waarop burgemeester en schepenen naar bouwcontainers kijken. Komt de woning langs een hoofdweg te liggen, dan vraagt de gemeente zich al gauw af: “Zal een containerbouw daar wel passen?” De ene deelgemeente staat er al positiever tegenover dan een andere. Daarom werken we met 3D-ontwerpen en 3D-beelden, omdat die helpen om de bouwaanvraag erdoor te krijgen. Want via die beelden ziet het schepencollege meteen hoe mooi een containerwoning is.”

Tiny houses duidelijk in opmars

“Vrijstaande woningen bestaan uit verschillende containers naast en op elkaar, en daarbij is veel mogelijk. Van het kleinste tiny house tot het grootste appartementsblok. Heb je het woonproject Ferro in Bredene al gezien? (Website van Ferro) Maar het zijn vooral de tiny houses die in een opwaartse curve zitten.”

“Wie kiest voor een tiny house kiest er bewust voor klein te wonen op een kleine oppervlakte. Op dit ogenblik realiseren we twee 40 voet-containers naast elkaar met twee slaapkamers. Stel je wel iets conceptuelere slaapkamers voor dan de traditionele. Het principe komt uit China en Japan waar ze kleine ruimtes zo indelen dat vrijwel elke millimeter zijn functie heeft.”

Wat doet Catrolle in het bouwproject?

“Eigenlijk houdt Catrolle zich wat containerbouw betreft meer bezig met projectontwikkeling dan met architectuur. In de eerste plaats maken we een voorontwerp dat we dan na overleg met de bouwheer wijzigen naar het definitieve ontwerp. Vervolgens vragen we de bouwvergunning of de omgevingsvergunning aan, en dat kan zijn tijd duren. Intussen maken we de uitvoeringstekeningen. Dat zijn letterlijk ontvouwingstekeningen van elk object en elke ruimte in die container.”

“In traditionele woningbouw kan een project groeien. De klant hoeft niet alles in één keer te beslissen. In containerbouw moeten ze dat wel doen, want alle leidingen moeten echt in die container ingebouwd worden. Pas wanneer alles tot in het kleinste detail beslist is, begint het werknemersteam van Addhome aan de opbouw van de container, of anders gezegd de productie van de container-unit.”

Het bouwproces verloop véél sneller dan bij traditionele bouw. De container wordt op een aantal maanden tijd – vaak 5 à 6 maanden – in het atelier gerealiseerd. Om de bouwheer toch een idee te geven van de vooruitgang, plannen we atelierbezoeken in de verschillende fasen.”

“Eens de container is afgewerkt wordt hij met een grote kraan op de site zelf geplaatst, en die operatie duurt een dag of twee. Alle voorbereidingswerken zoals rioleringen en funderingen zijn op dat moment al achter de rug. Is de container geplaatst dan wordt alles binnenin nog afgewerkt, vaak met de mannen van Cozy Home. Soms volgt er nog de eventuele terrasaanleg.”

Addhome is het enige bedrijf dat erin slaagt een zeecontainer de EPB-normen te laten behalen. Een wooncontainer is dus ook een energiezuinige woning.

Catrolle (by Coconne) blijft graag partner van Addhome

“Sinds de zomer van 2021 werkt Coconne als vaste partner van Addhome, en die samenwerking is automatisch gegroeid. We werken met vijf assistenten en ik als architect. De workload is nu nog behapbaar maar Addhome groeit wel vlug. We moeten ervoor zorgen dat we die groei aankunnen. Daarom zijn we nu een soort van standaardisatie aan het uitwerken: in twee grote containers gaat dit, in drie dat….”

“We blijven uiteraard héél graag partner van Addhome, want we leren nog altijd dagelijks zoveel bij. En hebben we een probleem, dan lossen we dat stapje per stapje op, soms ook met een derde technische partner als Kaayman. Tot nog toe hebben we alles kunnen oplossen. Het zal leuk zijn om later te kunnen terugkijken op wat we allemaal hebben gerealiseerd”, aldus Charlotte.