Terug
news
Zie je je (groot)ouders liever niet naar het rusthuis trekken? Dit Waregems bedrijf bouwt containers om tot zorgwoningen die je kan huren

Add Home, een fabrikant van wooncontainers uit Waregem, wordt overspoeld door aanvragen om een zorgwoning te kopen of te huren. Vorige week besliste het Vlaams Parlement dat een omgevingsvergunning niet langer nodig is om een tijdelijke zorgunit in de tuin neer te poten. Bij Add Home merken ze al een tijdje dat zo’n container in de lift zit. “Sinds mei hebben we meerdere zorgwoningen verkocht, terwijl die vraag vroeger amper kwam.”

Het gaat al een tijdje hard voor Add Home, sinds Basiel Van Cauwenberghe (30) en zijn mede-zaakvoerder Gert Jan hun start-up een jaar geleden uit de grond stampten. Het bedrijfje heeft intussen 12 voltijdse medewerkers in dienst en focust zich op de productie van containerunits. “We vertrekken altijd vanuit een zeecontainer. Die zijn stevig, duurzaam en flexibel”, vertelt Basiel, die na de eerste lockdown 40 procent extra aanvragen kreeg. “Veel mensen waren op zoek naar oplossingen om efficiënt aan thuiswerk te doen. Of ze willen een zorgunit in de tuin plaatsen, zodat (groot)ouders niet meteen naar een rusthuis moeten.”

Add Home zag de maandelijkse omzet van 200.000 euro in pre-coronatijden stijgen tot een gemiddelde van 500.000 à 600.000 euro. Vooral de zorgwoningen blijken de laatste maanden steeds meer in trek. Bij 20 procent van alle verkopen die Add Home afhandelt, gaat het tegenwoordig om een zorgunit. “Vroeger kregen we amper zulke aanvragen. Het aandeel van zorgwoningen was verwaarloosbaar”, zegt Van Cauwenberghe, die de administratie een remmende factor noemt. “De laatste maanden werden er zes bestellingen geannuleerd, omdat de gemeente dwars lag. Pas op, ik begrijp dat: we mogen onze achtertuinen niet compleet volbouwen.”

 

" Mijn oma verhuisde van haar eigen huis naar een apparte­ment, waar ze de muren opliep. Een container was een veel betere oplossing geweest Basiel Van Cauwenberge, Add Home

De jonge ondernemer verwelkomt de nieuwe Vlaamse wetgeving dan ook met open armen. Vanaf volgende zomer is het niet langer verplicht om een omgevingsvergunning aan te vragen, al zijn er enkele voorwaarden. De zorgunit moet een tijdelijk en verplaatsbaar karakter hebben, en mag maximaal drie jaar blijven staan (één keer verlengbaar met nog eens drie jaar). “Onze containers voldoen aan die vereisten. Bovendien is het bij ons mogelijk om een zorgunit te huren of te leasen. Het is dus niet verplicht om er eentje aan te kopen.”

Weg met het woonzorgcentrum, dan maar? “Dat denk ik niet”, zegt Van Cauwenberghe. “Ik zie het eerder als een tussenoplossing voor mensen op leeftijd die nog even thuis willen wonen. Zolang de persoon in kwestie nog relatief gezond is, lijkt een zorgunit me perfect. Als er veel medische ondersteuning nodig is, zou ik toch voor het rusthuis opteren.” De zaakvoeder van Add Home geeft het voorbeeld van zijn eigen grootmoeder. “Mijn oma woonde nogal groot en verhuisde van de ene op de andere dag naar een appartementje. Daar liep ze de muren op, terwijl een container in de tuin van mijn ouders een veel betere oplossing was geweest”, besluit hij.

Om het kleinste containermodel van 15 vierkante meter in de tuin te zetten, tel je minstens 15.999 euro neer. Een zorgwoning met keuken en badkamer kost al gauw het dubbele.

(Bron: HLN.be- Pieterjan Neirynck )

Ook interessant

5 goede redenen om te kiezen voor een containerwoning

Belgen proeven steeds vaker van een lichter verteerbare woonvorm: de containerwoning. En dat wordt meer dan gesmaakt! Dus bye bye baksteen in de maag!

Wij delen onze checklist met 8 basiseigenschappen om bij Addhome group te werken

Gebeten om bij Addhome te komen werken? Maak je dan gauw deze 8
eigenschappen eigen. Stuk voor stuk basiscriteria om 100% bij ons te aarden.

Onze ideale collega (m/v):

Addhome en Vives: twee toekomstgerichte partners

Groot nieuws! Addhome is een partnerschap met Vives in Kortrijk aangegaan, meer bepaald met de richting Zorgtechnologie.

Deze professionele bacheloropleiding bekijkt hoe de zorg in de toekomst beter kan worden aangepakt. De studenten en lectoren bedenken en ontwikkelen technologische oplossingen om de levenskwaliteit van zorgverleners en zorgvragers te verbeteren.

Toen de studenten onze zorgunits leerden kennen, kregen die meteen al hun onverdeelde aandacht. En dat wil wat zeggen! 🙂