"*" geeft vereiste velden aan
Privacy policy: Wij houden – net zoals u – niet van SPAM. Uw gegevens worden confidentieel behandeld.
Ben je op zoek naar een ideale oplossing voor ouder wordende familieleden die steeds meer zorg nodig hebben? Maar die het (nog) niet zien zitten om naar een woonzorgcentrum (WZC) te verhuizen? Een zorgunit kopen kan een oplossing zijn. Je weet wel, zo’n mooie zorgunit in de tuin die je de mogelijkheid biedt je geliefden van dichtbij in het oog te houden, terwijl ze toch de nodige privacy genieten.
Waarom een zorgunit kopen? Wat dacht je van de volgende doorslaggevende redenen?
Een zorgunit in de tuin is niet alleen een zeer comfortabele, instapklare woning, gebouwd met kwalitatieve materialen. Hij wordt ook snel geplaatst en dan nog in je vertrouwde omgeving.
En wat is het resultaat? De zorgunit geeft gemoedsrust aan zijn bewoners én aan de mensen eromheen. De geruststelling dat er altijd iemand in de buurt is mocht dat nodig zijn, krijg je er volledig gratis bij.
Zeger Labeeuw uit Hooglede vertelt je graag het verhaal van zijn ouders, Norbert en Julie, respectievelijk 84 en 82 jaar oud. Zij hebben de keuze gemaakt een mantelzorgwoning of zorgunit te kopen en die in de tuin van hun zoon neer te zetten.
“Sinds september 2022 wonen mijn ouders, Norbert en Julie, in een zorgunit in onze tuin. Die bestaat uit drie containers die aan elkaar gekoppeld zijn tot een heel mooie woning. Mijn ouders wonen er dan ook graag. We zijn er met zijn allen van overtuigd: een zorgunit kopen was de beste keuze ever”, lacht Zeger.
“Mijn vader kon op een bepaald moment steeds moeilijker thuis de trap op. Vanaf dat moment moesten we keuzes maken,” vertelt Zeger. “Om beneden te kunnen wonen, waren er veel verbouwingswerken nodig, en dat leek ons toch te omslachtig.”
“Naar een serviceflat verhuizen was de tweede optie, maar daar bleek het hondje niet welkom.”
“De derde optie was een zorgverblijf huren in een WZC, maar dat zag mijn moeder dan weer niet zitten. Ik hoor het haar nog zeggen: “Er gaat mij niemand zeggen wanneer ik ga eten, ik zal dat wel zelf beslissen!” En wie mijn moeder kent, wéét dat ze 100% meent wat ze zegt,” lacht Zeger.
“Toen we op een artikel botsten over een zorgwoning in Limburg kwamen we op het idee een zorgunit in de tuin te plaatsen. Dat idee sprak zowel mijn ouders als ons aan,” vertelt Zeger. “We hebben eerst veel info ingewonnen en zijn dan achter de nodige vergunningen aangegaan.”
“Onze ouders wonen nu naast ons en daar kunnen we alleen maar blij om zijn. In het begin was het voor hen uiteraard wat aanpassen. Ze moesten afstand doen van veel materiaal, want ze verhuisden van een grotere woning naar iets wat een stuk compacter is. Maar nu zijn ze heel tevreden, ze zouden hun zorgunit in de tuin niet meer kunnen missen.”
“Het allergrootste voordeel is dat ze continu iemand zien. Vroeger gingen we regelmatig bij hen langs, een keer tien minuten, een half uurtje, een uurtje. Maar nu ze ‘naast de deur’ wonen ga ik vaak even langs om wat te babbelen, ’s avonds helpt mijn vrouw mijn vader om naar bed te gaan. Ook de kleindochter springt al vlug even binnen. In het weekend eten ze mee van wat wij koken en in de week warmen ze hun eigen maaltijden op.”
“Mijn ouders zijn nu gerustgesteld, ze weten dat we altijd in de buurt zijn mocht er iets voorvallen.”
“We mochten zelf kiezen hoe we de drie containers zouden inrichten. We kozen voor een ruime living met keuken, een badkamer die toegankelijk is met een tillift en een kleinere slaapkamer. In die ruimte zijn je ogen het merendeel van de tijd toch dicht,” lacht Zeger.
“Stel dat de situatie verslechtert en een van de ouders een tillift nodig heeft om in bed te geraken, dan kunnen we het bed nog altijd naar de living verplaatsen.”
“We vonden het leuk dat de zorgunit er relatief vlug stond en snel geplaatst werd. Na onze bestelling moesten we weliswaar elf maanden wachten voordat die werd geleverd, maar al bij al valt die termijn nog mee.”
“Het plaatsen van de zorgunit zelf was op een dag geklaard. De mensen van Addhome zijn toegekomen ’s morgens om 10 uur en om 16 uur stonden de drie containers al aaneengekoppeld op de juiste plek. In de daaropvolgende weken werd alles afgewerkt, isolatie en keuken geplaatst, elektriciteit en water aangesloten, muren geschilderd.”
“Mijn ouders betrokken meteen een heel comfortabele zorgunit in de tuin. Verwarming, elektriciteit en keuken zijn pico bello, gloednieuw en alles werkt naar behoren. Hoewel één airco eigenlijk al volstond, hebben we toch gekozen voor één exemplaar in de living en één in de slaapkamer, zowel om te verwarmen als om te koelen.”
“Ook opteerden we voor een douche met de mogelijkheid om een tillift te gebruiken en makkelijk hanteerbare schuifdeuren. De zorgunit is er echt een op maat.”
“Alles is ook zo handig dichtbij. Over elk detail is nagedacht om ouderen de kans te geven zo aangenaam mogelijk te wonen. Addhome werkt daarvoor samen met de studenten van Vives. Zij buigen zich over technieken om het leven van ouderen en mensen met een beperking comfortabeler te maken. Een persoon in een rolstoel heeft bijvoorbeeld een aangepast fornuis nodig dat lager staat dan normaal en voorzien is van een ruimte onderaan waar de rolstoel in past. Daar houdt men rekening mee.”
“Al het materiaal dat wordt gebruikt is van goede kwaliteit. Mijn ouders konden zelfs kiezen uit verschillende materialen. De mensen van Addhome gaven hen duidelijke uitleg over de pro’s en contra’s en vertelden wat volgens hen de beste keuze was, maar lieten mijn ouders daarin volledig vrij.”
“En ik moet zeggen: de kwaliteit straalt ervan af. Het is zelfs beter dan wat wij in huis hebben, als ik zo eerlijk mag zijn,” lacht Zeger.
“Vrienden van ons hebben ook een container geplaatst maar dan via een andere firma. En zo kunnen we vergelijken.”
“Het in- en aankleden van de zorgunit konden wij volledig zelf kiezen, de kleur van de muren en de vloer, de verschillende materialen waarmee de wanden werden bekleed, de spotjes, de keuken …”
“Bij onze vrienden daarentegen was er zo goed als geen inspraak. Zij kregen een standaardpakket aangeboden dat te nemen of te laten was, en ook het uiteindelijke prijskaartje lag een pak hoger.”
“Ook financieel is een zorgunit kopen een goede en zelfs voordelige keuze want je krijgt een meer dan betaalbare woning.”
“Omdat een zorgunit kopen toch een flinke investering is, hebben we het even uitgerekend. Als je bekijkt hoeveel een zorgverblijf voor een koppel kost in een WZC – en wij kunnen het weten want mijn vrouw is er hoofdverpleegster – dan heb je het aankoopbedrag van een zorgunit in de tuin al in 2,5 jaar terugverdiend. Van een koopje gesproken.”
“Ik kijk er trouwens naar uit mijn ouders nog heel lang bij ons te hebben. Ze verdienen een mooie en rustige oude dag. Een zorgunit kopen was niet alleen een efficiënte oplossing, maar zeker ook een budgetvriendelijke oplossing. ”
Neem contact op met Addhome. We beantwoorden je vragen graag!