Terug
news
Wonen in een container: wat zegt de wet ?

Nu bouwgronden steeds kleiner worden en bouwen steeds duurder, gaan we op zoek naar alternatieven om kleiner maar comfortabel te wonen. Denk maar aan wooncontainers of -units. Die winnen aan populariteit, want ze zijn relatief goedkoop en je kan er architecturaal oneindig veel kanten mee op. Maar mag je wettelijk gezien zo’n woonunit als je hoofdwoning invullen? Bouwsite Livios vroeg het aan advocaat Mark Huygen.

Bouwgrond kopen? Geen probleem

Een bouwgrond op de kop tikken, is altijd mogelijk, los van hoe je later wenst te wonen. Toch pols je al beter voor de aankoop van een perceel bij de gemeente of je wooncontainerdroom haalbaar is”, tipt advocaat Huygen. “De uiteindelijke beslissing ligt namelijk bij hen. Kwestie om nadien niet voor onaangename verrassingen te staan.”

Bijgebouw: vergunning nodig?

Het concept van woonunits is niet nieuw. Voor vele mensen is het een welgekomen oplossing in moeilijke tijden. Je zit bijvoorbeeld een tijd zonder huurwoning in afwachting van je definitieve verhuis. Of een brand maakt je woning tijdelijk onbewoonbaar.

Maar je kan een wooncontainer ook als bijgebouw inrichten. “In dat geval gelden de normale vergunningsvoorwaarden. In principe hoef je geen vergunning aan te vragen voor bijgebouwen tot 40 m². Tenzij de verkavelingsvoorschriften of de voorschriften van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) of Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) anders vermelden.”

En als hoofdwoonst?

Wil je een of meerdere wooncontainers als hoofdwoonst gebruiken, dan liggen de kaarten anders. “De letter van de wet zegt niet dat je verplicht moet bouwen met hout of baksteen. Ook minder bekende, maar duurzame bouwtechnieken zoals staal- als strobouw zijn wettelijk perfect ondersteund.”

“Er bestaat hier alleszins weinig wetgeving rond”, stelt Mark Huygen vast. “Begrijpelijk, want de technologie en architectuur zijn de jongste jaren enorm geëvolueerd. De wet kan dat tempo niet volgen.”

Ook hier moet de gemeente rood of groen licht moet geven. “Zij bekijken elke aanvraag apart en toetsen die aan verschillende omgevingsfactoren. Past het concept binnen de omgeving of niet? Een heel subjectieve keuze, en dat zie je ook vaak terug in het straatbeeld. Zo kan een strakke nieuwbouwwoning perfect naast een pastorijwoning staan.”

Conclusie? Dat mag misschien

Met andere woorden: je maakt zeker een kans. Dat bewezen ook Yves en Heidi. Hun energiezuinige nieuwbouwwoning bestaat uit vier containers, maar langs de buitenkant zie je hier niets van. Loop je toch een blauwtje bij de gemeente? Dan is er nog geen man overboord. Via de provincie en de Raad voor Vergunningstwisten kan je een eerste en tweede keer in beroep gaan.

(bron: livios.be)

Ook interessant

Waarom en hoe kun je kleiner wonen? Containerbouw is ideaal!

In Vlaanderen zien we vandaag een toenemende verdichting, waarbij mensen steeds dichter op elkaar gaan wonen. Deze verdichting heeft drie belangrijke oorzaken: hoge woonprijzen, strengere energienormen en een tekort aan ruimte. Moeten we kleiner gaan wonen? Volgens stedenbouwkundige Tom Coppens van de Antwerpse UA nog niet, maar het zou wel een oplossing kunnen zijn.

Addhome biedt met zijn kleine, leefbare containers en containerunits alvast de ideale oplossing. Met Addhome investeer je in de toekomst.

Cozy Home maakt van jouw containerwoning een gezellige thuis

 “Wonen in een stalen wooncontainer. Hoe ongezellig moet dat zijn!” Die uitspraak horen we vaak, maar sta ons toe die mening even tegen te spreken. De interieurs van wooncontainers van Addhome zijn immers even gezellig als die bij traditionele woningen. Daar zorgen Kenny Danckaert van Cozy Home en zijn medewerkers wel voor. We hadden een fijn gesprek met de man over onze samenwerking.

Plons eens in een zeecontainer: ‘Showroommodel bij een klant moeten zetten'

De coronacrisis was een katalysator voor Add Home, een jonge start-up die zeecontainers ombouwt tot zorgwoningen, home offices en opbouwzwembaden. Maar de echte test volgt, met het wereldwijd getouwtrek om grondstoffen. ‘Onze klanten zitten op hete kolen.’