Terug
news
EPC en EPB van wooncontainers getest door Thomas Lenaerts

Mogen we je voorstellen aan Thomas Lenaerts, zaakvoerder van TL Consult. Hij staat in voor de EPC- en EPB-verslaggeving van alle containerwoningen van Addhome. Niet alleen vertelt hij wat hij precies doet, hij maakt je ook wegwijs in de betekenis van die abstracte begrippen. Lees zeker verder.

Thomas Lenaerts, wil je de lezer even uitleggen wat EPC en EPB is?

Thomas Lenaerts: “Uiteraard wil ik dat doen. Bij een nieuwbouw of een verbouwing ben je wettelijk verplicht het energieverbruik van je woning te laten onderzoeken door een energieverslaggever. En dat is precies wat ik professioneel doe.”

EPC staat voor EnergiePrestatieCertificaat en dat toont aan hoe energiezuinig je woning is. Het beloont je energiepeil met een E-score en hoe lager die is, hoe beter. ​Een goede EPC-score is van groot belang omdat elke woning zo duurzaam mogelijk moet zijn. Ook kan er in sommige gevallen een korting op de onroerende voorheffing verkregen worden, en ook dat is uiteraard meegenomen”, lacht Thomas Lenaerts.

“De energievereisten worden trouwens elk jaar strenger. Ik pas dit even toe op Addhome. Vroeger werd een zorgunit in de tuin beschouwd als een gewone renovatie en waren er geen specifieke energie-eisen. Nu valt een zorgwoning onder de noemer ‘nieuwbouw’ en heb je een volledige EPB-studie met EPC nodig.”

​“Verder moet je ook de EPB respecteren. Dat staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat. Deze regelgeving legt eisen op voor isolatie, installaties, ventilatie en oververhitting. Door na te gaan welke installaties er allemaal aanwezig zijn, en uit welk materiaal de woning is opgetrokken – van bouwstenen en ramen tot isolatie – kan ik me een gedetailleerd beeld vormen van het energieverbruik van de woning.”

“De EPB-normen voor containerwoningen van Addhome zijn trouwens altijd in orde.”

Wanneer word je bij een woonproject van Addhome betrokken?

“Eigenlijk al vanaf het prille begin, vanaf het moment dat de bouwplannen door de klant zijn goedgekeurd en de bouwaanvraag officieel wordt ingediend.”

Charlotte Pattyn van architectenbureau Catrolle (by Coconne) heeft zich gespecialiseerd in wooncontainers. Charlotte en ik kennen elkaar al lang en zij heeft mij met Addhome in contact gebracht. Samen hebben we Addhome zien groeien en evolueren.”

“In het begin ging het om kleine opdrachten, een zorgcontainer in een tuin, een tuinkantoor in een andere, een de aanhechting van een container aan een huis… Nu plaatst Addhome al hele nieuwbouwwoningen die uitsluitend bestaan uit containers, grotere woningen met een garage, een frituur, een kinesistenpraktijk, in Bredene zelfs een volledig appartement onder de naam Ferro

Hoe verloopt de workflow?

“Charlotte doet het eerste werk, ze tekent het gebouw uit, stelt de bouwplannen op en dient de bouwaanvraag in. Samen met Addhome stelt ze ook de uitvoeringsplannen op. Die stuurt ze naar mij om te controleren of alles wel conform de EPB-eisen is. Op die plannen staat alles: de isolatie in vloer en dak, zonnescreens, beglazing, type profielen, plaats van de boiler, warmtepomp, ventilatiekanalen… Op die plannen geef ik dan mijn opmerkingen.”

“Over isolatie hoef ik mijn hoofd niet te breken, die staat altijd vast. Er kan maar zoveel isolatie geplaatst worden in de wanden. Wat ik wel doe is uitrekenen of de spelregels van EPB gerespecteerd worden. Zo teken ik uit welke soort beglazing ideaal is en of er eventueel extra zonnescreens moeten worden geplaatst.”

“Ik geef even een voorbeeld. Een container met veel glas én op het zuiden gericht levert een uitdaging op het vlak van oververhitting. In dat geval kan ik ervoor opteren om extra zonnescreens te plaatsen, of extra zonnewerende beglazing, of een ander voorstel doen om zeker EPB-proof te zijn. Charlotte tekent mijn voorstel dan uit en stuurt het naar de productieverantwoordelijke bij Addhome om te kijken of het op mijn manier kan worden opgelost. Lukt dat niet, dan zoeken we met zijn allen naar een manier waarop het wel lukt.”

“Dat vind ik eigenlijk het leukste, het teamwerk en die oplossingen op maat. Geen enkele container is identiek, elke wooncontainer heeft zijn eigen oplossing voor zijn unieke probleem.”

“En dan is het uiteraard aan de klant om te beslissen met welke voorstellen hij akkoord gaat. Neemt hij alle screens erbij of niet? Klanten zijn normaal verplicht om te voldoen aan alle energie-eisen. Doen ze dat niet, dan krijgen ze een boete die kan oplopen tot een paar duizend euro’s. De klant kan kiezen of hij de boete betaalt of toch gaat voor de meerkost.”

“Als iedereen met de plannen akkoord gaat, dan gaat het zo in productie.”

En dan kom jij opnieuw in actie nadat de wooncontainer geplaatst is?

“Ja, zodra de container geplaatst is en alles aangesloten is, kom ik weer in actie. Dan controleer ik de ventilatie en ga ik na of de container luchtdicht is. Luchtdichtheid is één van de belangrijke factoren om de E-score vast te stellen en die meet ik met een Blower Door Test. Ik sluit dan alle ramen en deuren en creëer een drukverschil tussen buiten en binnen. Worden de parameters niet gehaald dan wijst dat op een luchtlek.”

“Maar ik heb eigenlijk nog nooit een lek gevonden bij de wooncontainers van Addhome,” lacht Thomas Lenaerts.

Heb je veel werk voor Addhome?

“Toch wel. Ik werk ook voor mensen met een traditionele woning, maar de containers van Addhome zijn toch wel iets speciaals. Dat is ook een volledig ander concept. Het voordeel is dat de mannen van Addhome alles voorbereiden en samenstellen in hun atelier.”

“De productie van een wooncontainer verloopt in perfecte werk- en weersomstandigheden, zonder ook maar enige vochtinsijpeling. Pas als de wooncontainer klaar is, wordt hij naar de werf gebracht en daar geïnstalleerd.”

Welke opleiding heb je eigenlijk gevolgd, want het werk dat je doet lijkt me heel complex?

“Ik ben ingenieur bouwkunde. De naam van mijn bedrijf, TL Consult, is afgeleid van mijn naam: Thomas Lenaerts.”

“Toen ik begon in 2007 was er nog geen sprake van EPC-scores. De EPB-plicht is van toepassing sedert 2006, terwijl de EPC-plicht voor bestaande woningen van 2009 dateert. De architecten dachten toentertijd dat die EPB-eisen slechts van voorbijgaande aard waren, maar dat was niet het geval.”

“De eisen zijn nooit weggegaan. Integendeel zelfs, ze zijn steeds strikter geworden.”

Nog vragen over de EPC- en EPB-waarden van onze containers?

Stel ze ons! We antwoorden graag!