Terug
news
Bouwen aan de toekomst doe je met duurzame containerwoningen

Michiel Desplenter werkt als R&D Developer bij Addhome en buigt zich bij alles wat hij doet over de duurzaamheid van containerwoningen.

Even in zijn eigen woorden?

“Ik zoek naar nieuwe en betere, snellere, goedkopere, mooiere én tegelijk duurzamere methodes om onze wooncontainers te produceren.”

We laten hem graag verder praten.

Ideale mix van bouw en product

Nadat hij zijn diploma bouwkundig ingenieur op zak had, volgde Michiel Desplenter het postgraduaat ‘Innovatief ondernemen voor ingenieurs’. Hij kwam er in contact met de vakken productontwikkeling en productdesign, en een heel nieuwe wereld ging voor hem open.

“Mijn job bij Addhome biedt een mix van bouw en product en sluit dus mooi aan op mijn twee passies. We bouwen de containerunits in ons atelier en op die manier worden ze een product dat we verkopen. Ik bevind me net op het snijvlak van bouw en product.”

“In mijn streven naar het verhogen van de duurzaamheid van containerwoningen kan ik een beroep doen op mijn technische én creatieve kant. En met dat laatste bedoel ik niets kunstigs, wel het talent om zo creatief mogelijk te zoeken naar oplossingen.”

Duurzaamheid van containerwoningen uitpluizen

Het is inderdaad de taak van Michiel om te zoeken naar nieuwe, betere, snellere, goedkopere, mooiere én tegelijk duurzamere methodes om wooncontainers te bouwen.

“Dat betekent dat ik van a tot z uitpluis wat we in het productieproces kunnen veranderen, hoe we dat gaan doen, wat slim is om te doen en wat niet,” vertelt Michiel.

“Het gaat niet alleen om de wooncontainers in zijn geheel maar ook bijvoorbeeld over de raamprofielen die we gebruiken. We volgen alle nieuwigheden op de markt om de ramen nog luchtiger te maken, de glasoppervlakken nog groter en schoner te krijgen, de profielen nog minimalistischer weg te werken voor een nog strakker design …, en dat alles in functie van de duurzaamheid van containerwoningen”.

"Modulair bouwen is de toekomst"

Michiel is altijd al gefascineerd geweest door modulaire woningen als manier om anders, sneller en verplaatsbaarder te bouwen.

“We zijn voortdurend aan het bekijken hoe we het productie- en koppelingsproces kunnen verfijnen,” vertelt hij, “zodat we een bestaande woning makkelijker kunnen uitbreiden of verkleinen in functie van de noden van de inwoners op een bepaald moment in hun leven.”

“Je kan je inderdaad afvragen of het nodig is dat een ouder koppel blijft wonen in een huis met zeven kamers. Stel je voor dat je een deel van je huis gewoon kan verkopen om het ergens anders een plaats te geven, iets wat zeker mogelijk is bij modulaire huizen. Modulair bouwen is de toekomst, daar geloof ik heel sterk in. En dus moet het goed zitten met de duurzaamheid ervan.”

Hoe duurzaamheid van containerwoningen definiëren?

“Duurzaamheid is een heel ruim begrip, je kan het zelfs letterlijk een containerbegrip noemen,” lacht Michiel.

“Enerzijds zijn we duurzaam op het vlak van materiaal. Alle materialen die we gebruiken hebben een heel lange levensduur. Anderzijds zetten we in op het hergebruik van containerunits en wooncontainers en maken het mogelijk hen een andere functie te geven.”

“Wooncontainers die niet gekoppeld zijn aan een andere container zijn heel gemakkelijk te verplaatsen. Huurunits bijvoorbeeld worden opgehaald, verplaatst en opnieuw elektrisch aangesloten…. Bij de gekoppelde units en de grotere modulaire woonhuizen lukt het ook, maar dan moet vanbinnen alles opnieuw afgewerkt worden.”

“We zijn aan het bestuderen hoe we de koppelingen tussen wooncontainers efficiënter kunnen afwerken om ze weer gemakkelijk te kunnen losmaken, in functie van dat hergebruik.”

Duurzaamheid van wooncontainers, het blijft een leerproces

“We groeien heel hard en leren daardoor elke dag bij.”

“In de coronajaren hadden we een eerste boost met de tuinkantoren. Een tweede boost kwam er met het zorgwoningendecreet dat het mogelijk maakte een zorgunit te plaatsen zonder vergunningen en zonder architect. Nu kopen er meer en meer mensen een modulaire containerwoning omdat die vlugger én goedkoper kan worden aangeleverd dan een traditionele woning. Anderen kopen ze dan weer als luxevastgoed.”

“Botsen we op een technisch bouwprobleem dan roepen we de hulp in van de experts van Kaayman. Zo hebben ze voor ons de doorsnede bepaald van de stalen profielen die we nodig hebben om onze containers te verstevigen. Die zijn vooral nodig op plaatsen waar we de openingen maken om containers aan elkaar te koppelen. Ook op plaatsen waar de ramen zich bevinden – en die worden steeds groter – moet het containerdak worden verstevigd en ook daar komen die stalen profielen te zitten.”

“De laatste tijd verdiepen we ons in woningbouw die verschillende etages omvat. Vaak krijgen we de vraag om de wooncontainers niet recht op elkaar te zetten, maar te schranken. Maar omdat op die manier de hoekpunten van de bovenste container niet steunen op de hoekpunten van de onderste, moeten we een heel stevige tussenstructuur voorzien en daar komt even stevig rekenwerk bij kijken.”

“Nu rekenen we de stalen tussenliggers per project uit. In de toekomst willen we daar een soort standaard van maken, want ook een betere productiemethode is onderdeel van duurzaamheid van containerwoningen.”

Duurzaamheid ook in het bouwen zelf

Addhome besteedt uiteraard ook veel zorg aan alle andere duurzame aspecten.

“We beschermen de containerwoning tegen wind, vocht en corrosie, zorgen ervoor dat er geen waterinfiltratie is en gebruiken betere verven zodat er geen roestvorming optreedt.”

“We installeren ook nieuwe technieken, zo is het mogelijk om een warmtepomp te installeren en zonnepanelen op het dak te leggen. Die technieken proberen we zoveel mogelijk te installeren in ons atelier. Dat lukt bij de containers die slechts enkele koppelingen hebben. Bij grotere woningbouw met meer containers doen we nog veel op de werf zelf.”

“En uiteraard houden we ons ook bezig met EPB. Wie een containerwoning bij Addhome koopt mag er zeker van zijn dat we alle wettelijke EPB-normen voor containerwoningen opvolgen én halen.”

“We meten trouwens ook onze productiesnelheid: het uitslijpen duurt zo lang, de ramen plaatsen neemt zoveel tijd in beslag. Vervolgens sturen we de productie voortdurend bij, door die te verbeteren en te vereenvoudigen, en ook dat draagt bij tot de duurzaamheid van containerwoningen.