Terug
news
Zoek je grond voor een containerwoning? Let op deze 4 zaken!

Ben je op zoek naar grond voor een containerwoning? Dan sta je het best even stil bij een aantal belangrijke zaken.

In de allereerste plaats hoor je je af te vragen of je op de gevonden grond wel een prachtige containerwoning kan en mag plaatsen. Zal de gemeente waar je wilt gaan wonen je daarvoor de toestemming geven?

Coconne, het architectenbureau waarmee Addhome vaak samenwerkt, heeft al ervaren dat bepaalde gemeenten daar happiger op zijn dan andere. Gemeenten onderzoeken elke individuele aanvraag en elk concreet plan en kijken of het al dan niet past binnen de omgeving. Vaak blijft hun keuze heel subjectief.

In deze blog over containerwoningen belichten we 4 zaken waar je het best op let bij het zoeken naar grond voor een containerwoning.

1. Wat is de oppervlakte? Klein stuk grond is al perfect!

De beschikbaarheid van bouwrijpe grond in ons dierbaar België – het aanbod van bouwgrond dus – neemt met de dag af. En dat heeft uiteraard gevolgen voor elke persoon die met bouwplannen rondloopt. Wellicht heb jij ook zulke plannen?

Weet je wat hét grote voordeel van een complete containerwoning is? Dat je daarvoor geen groot volume nodig hebt.

Als je zoekt naar grond voor een containerwoning hoef je niet uit te kijken naar een groot stuk land waar een kasteel op past. Een klein lapje grond volstaat. En net het feit dat je niet veel bouwgrond nodig hebt, maakt van een containerunit een heel betaalbare woning. Ook dat is dubbel en dik meegenomen. Doorgaans zijn de beschikbare bouwgronden zo’n 10 meter breed. Dat volstaat ruimschoots voor onze containerunits.
Die zijn minimum 5,20 meter breed en passen daarom gemakkelijk in zo’n beperkte ruimte.  Je zal zelfs nog genoeg plek hebben om je auto – en zelfs twee – naast je woning  te parkeren.

Stel je je vragen bij de diepte van het perceel? Dat heeft niet zoveel belang. De meeste percelen hebben namelijk een minieme bouwdiepte van 12m. De standaard afmetingen van een Addhome-woningcontainer vind je op de respectieve productpagina’s.

Hier vind je alvast de afmetingen van onze atlas standaardmodel.

2. Kies je voor een open of halfopen bebouwing?

Voor beide bouwtypes bieden we een oplossing aan.

  • Ga je voor een open bebouwing, dan hoef je enkel rekening te houden dat containerwoningen een rechthoekig of vierkantige vorm aannemen (of een combinatie, zoals een L of H vorm). In een open bebouwing kan alles, of toch heel veel. 
  • Ga je voor een halfopen bebouwing en zijn beide percelen nog beschikbaar, dan heb je dé ideale grond voor een containerwoning gevonden. Zeker als de eigenaar de beide percelen gezamenlijk verkoopt. Jij of Addhome kan er dan meteen een prachtige tweewoonst van maken dat de twee stukken bouwgrond overspant. Naast jou komt er dan iemand te wonen in een vergelijkbare containerconstructie. Lukt dit niet, hou dan ook rekening met de vormvoorwaarden voor een open bebouwing. 

3. Welke bouwvoorschriften gelden er voor containerwoningen?

We leven in België, een land van mensen met een baksteen in hun maag en zéér uiteenlopende wensen. Om al die verschillende voorkeuren voor bouwstijlen een beetje in goede banen te leiden, bestaan er heel wat bouwvoorschriften. Ook op het vlak van containerwoningen.

We sommen hieronder even kort de belangrijkste op.

  • Containerwoning als bijgebouw onder de 40 m²? Je bent in de meeste voorvallen vrijgesteld van vergunning tenzij het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) of het Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) het anders formuleren.
  • Containerwoning als bijgebouw boven de 40 m²? Hiervoor gelden de normale vergunningsvoorwaarden.
  • Containerwoning als hoofdgebouw of nieuwbouw? Hiervoor gelden de normale vergunningsvoorwaarden voor een nieuwbouwwoning. Hou voor containerwoningen  wel rekening met volgende eigenschappen: 
    • dat containerwoningen steeds een plat dak hebben,
    • afhankelijk van de woning één of meer bouwlagen moeten toegelaten zijn,
    • containerwoningen en moderne bouwstijl hebben.

De keuze is inderdaad reuze. Tegenwoordig kan je kiezen uit enorm veel alternatieven naast een traditionele woning. De wet kan het tempo van de snelle evolutie op het vlak van technologie en architectuur niet bijbenen. Maar ook hier geldt: de toelating ligt in handen van de gemeente.

–> Je gaat dus het best altijd bij de gemeente na of er bouwvoorschriften zijn op een specifieke grond voor een containerwoning.

4. Is de ondergrond stabiel genoeg en de ruimte toegankelijk?

De grond moet uiteraard stabiel genoeg zijn om het gewicht van een stalen container te dragen. Grond voor een containerwoning kunnen we uiteraard altijd versterken door er beton aan toe te voegen.

Ook de ruimte moet toegankelijk zijn voor onze grote kraanwagen. De productie van onze containerunits gebeurt in ons atelier. Van daaruit brengt een kraanwagen de container dan naar de woonsite. Die locatie moet dus bereikbaar zijn voor onze vrachtwagen. Maar in 99% van de gevallen doet zich geen enkel probleem voor.

Nog meer info nodig over grond voor een containerwoning?

Lijkt het je allemaal moeilijk? Heb je nog meer informatie nodig over de vergunningen inzake grond voor een containerwoning? Weet je niet zeker of je locatie gemakkelijk bereikbaar is voor een kraanwagen?

Neem dan even contact met ons op, klop even bij ons aan, bel (+32 (0)56 94 31 13) of mail ons gerust en we vertellen je – volledig vrijblijvend – of alles wettelijk in orde is of zou kunnen komen.

Ondertussen kennen we het klappen van de zweep, we hebben al jaren ervaring met wooncontainers. Onze architect is enorm deskundig inzake vergunningen voor modulaire containerbouw.

Wist je trouwens dat je met onze modulaire units oneindige mogelijkheden hebt? Bij ons vind je woonunits for growth, woonunits for work en woonunits for fun.