"*" geeft vereiste velden aan
Privacy policy: Wij houden – net zoals u – niet van SPAM. Uw gegevens worden confidentieel behandeld.
Droom je ervan een eigen huis te bezitten? Een droomhuis dat zich onderscheidt van de traditionele exemplaren en je toch alle hedendaags comfort bezorgt? Dan is containerbouw zeker en vast iets voor jou. Mooi, opvallend en beantwoordend aan alle EPB-normen voor containerwoningen.
In dit artikel gaan we na wat EPB-normen zijn en waarom ze de belangrijke basis zijn bij de bouw van woningen. Ook beschrijven we kort enkele van de technieken die Addhome gebruikt om de EPB-normen voor containerwoningen te halen.
Nu al de conclusie van het verhaal: ga voor een nieuwbouw die aan alle huidige EPB-normen beantwoordt. Want energie wordt enkel duurder. Een een oud huis bijft een oud huis, ook na renovatie.
De EPB-normen voor containerwoningen – en voor woningbouw in het algemeen – zijn wettelijk te volgen voorschriften om woningen op een energie-efficiënte manier te bouwen, te ventileren en te verwarmen. Ze hebben betrekking op isolatie, installaties, ventilatie en oververhitting.
EPB staat trouwens voor ‘EnergiePrestatie en Binnenklimaat’.
De EPB-normen kijken ook naar de veiligheid van de containerwoning. Alle elektrische en hydraulische systemen moeten aan de normen voldoen en alle brandbare materialen die je in de constructie gebruikt, moeten op de juiste manier behandeld worden.
Bij het bouwen van een comfortabele woning – en dat geldt uiteraard ook voor een containerwoning van Addhome – is het essentieel dat de EPB-normen voor containerwoningen worden nageleefd.
Naast veiligheid en energie-efficiëntie zorgen de EPB-normen voor containerwoningen ervoor dat je woning structureel gezond is. Dat betekent dat de wooncontainer bestand is tegen extreme weersomstandigheden zoals harde wind of zware regenval.
Sinds 2021 is bouwen volgens de BEN-principes – wat staat voor een ‘bijna-energieneutrale woning’ – de standaard voor nieuwbouwwoningen in Europa. De focus ligt op weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water.
Een huis met een E-peil van 0 verbruikt als passiefwoning helemaal niets, en dat is ideaal.
Het e-peil in de EPB-normen hangt af van het jaar waarin de vergunning voor een bouwproject wordt afgegeven.
De EPB-normen worden trouwens gecontroleerd. Bij de ingebruikname van elke nieuwe woning moet een EPB-aangifte ingediend worden. De architect bezorgt de nieuwe bewoner een kopie van het postinterventiedossier waarin alle:
Voldoet de nieuwe woning niet aan de voorschriften, dan volgt er een boete.
De Europese Commissie legt nog hogere normen op en wordt steeds strenger. Ook de consumenten zullen moeten bijdragen als ze te veel CO2 uitstoten. De bedoeling is dat je zo energiezuinig mogelijk leeft, onder meer door je woning te isoleren.
Op het vlak van technieken denkt en evolueert Addhome altijd mee. Om te voldoen aan de EPB-normen voor containerwoningen en tegelijk premium comfort te bieden, gebruikt Addhome technieken die:
We leggen even kort voor je uit met welke technieken we de EPB-normen voor containerwoningen halen.
Een ventilatiesysteem D is basis in onze containerwoningen.
Even kort uitgelegd? De koude lucht die binnenkomt warmt op door de frictie met de warme lucht binnenin.
Gebruikmaken van een ventilatiesysteem D is een zeer efficiënte manier om de containerwoning te verwarmen in de winter en af te koelen in de zomer.
Die pomp wordt gevoed en aangedreven door zonnepanelen die boven op de wooncontainer liggen. De energie voor de verwarming van de containerwoning is dus afkomstig uit hernieuwbare bronnen.
Wist je dat een warmtepomp meer energie oplevert dan hij verbruikt? Een warmtepomp heeft het hoogste rendement en een warmtecoëfficiënt (COP) van 4 tot 6. Dat wil zeggen dat de warmtepomp slechts 1 kWh aan elektriciteit nodig heeft om 4 tot 6 kWh aan warmte te leveren.
Op enkele jaren heb je de aankoopprijs al terugverdiend. Beschouw het als een mooie investering.
Het hoogwaardig isolatiemateriaal dat we gebruiken zorgt ervoor dat de containerwoning goed geïsoleerd is en er geen warmte ontsnapt. Dat helpt om de temperatuur in de containerwoning op een comfortabel niveau te houden.
De PIR-isolatie binnen in de containerwoning heeft een hoge warmte-isolatie en een lage lambda-waarde. De lambda-waarde is de mate van warmtegeleiding van een materiaal. Hoe hoger de lambda-waarde, hoe beter de warmte geleid wordt. Om een woning te isoleren is een lage waarde dus beter, want dan gaat er weinig warmte verloren.
Omdat PIR-isolatie bovendien heel dun is, houd je meer binnenruimte over in je wooncontainer.
We gebruiken ramen en deuren met dubbele beglazing om warmteverlies te beperken. Dat hoogrendementsglas maakt het de warmte inderdaad moeilijk om uit de containerwoning te ontsnappen. Dat houdt de specifieke binnentemperatuur aangenaam en vermindert het energieverbruik.
Standaard werken we met aluminium ramen van de nieuwste generatie. Die omvatten thermische kunststoffen onderdelen die de koudebruggen onderbreken.
Het hoogrendementsglas dat we gebruiken is ook zonnewerend. Het laagje in het glas kaatst de zon terug zodat oververhitting wordt vermeden. Noem het een soort van natuurlijke airconditioning. Nodig, want door de klimaatverandering wordt het steeds warmer. Ook in de winter levert het hoogrendementsglas een aangename binnentemperatuur op.
Een groendak is een vegetatielaag boven op de containerwoning.
Die ziet er niet alleen mooi uit, maar helpt ook het regenwater op te vangen en te recupereren, en de containerwoning te isoleren.
Vaak combineren we een groendak met zonnepanelen.
Ook deze optionele technieken zijn effectief om de EPB-normen voor containerwoningen te halen.
Dat is volgens ons de kern van het verhaal. Je kan een ouder bestaand gebouw renoveren en blijven vernieuwen, maar je blijft met een oud huis zitten. Je gaat beter voor een nieuwbouw die meteen aansluit bij alle nieuwe voorschriften.
Eén ding is zeker, energie wordt steeds duurder. De maatregelen die je zal moeten nemen om aan alle strenger wordende normen te voldoen, zullen je een heel flinke duit kosten. Beter meteen goed beginnen!
Kunnen we je helpen? Vragen? Neem contact met ons op!